Susam Hakkında Merak Edilenler

Susam Hakkında Merak Edilenler

Susam hakkında merak edilenler başlıklı bu yazımızda susam nedir?, susamın faydaları nelerdir?, susamın kullanım alanları nelerdir?, susamın yan etkileri nelerdir? vb. gibi sorulara cevap vermeye çalıştık. Umarız faydalı olur…

Susam Nedir?

Susam Latince Sesamum indicum (Sesam-Alm.) olan sabit yağlar, oleik asit, linoleik, palmitik, mikrintik asit gliseritleri, protein B, E vitamini, folik asit ve mineraller özellikle kalsiyum bakımından zengin tek yıllıklı, taneli, yağlı tohumlu bir bitkidir.

Özellikle yetişme koşulları bakımından iklim isteği incelenecek olursa sıcağı çok seven bir bitki olduğunu söylemek mümkündür.

İklim ve Toprak İsteği

Toprak isteği incelediğinde, ayırt edici, keskin çizgileri olan bir toprak seçiciliği olmamakla birlikte kumlu, kumlu-killli, hafif gevşek yapılı toprakları sever. İklim şartlarında özellikle sıcaklık isteği yüksek olmasına karşın, özellikle büyüme döneminde yeteri kadar yağış ister.

Ana Vatanı

Anayurdu Afrika olması sebebiyle coğrafi ekim dağılışında Afrika ülkeleri ilk sırada yer almaktadır. Ülkemizde daha çok Ege, Akdeniz bölgeleri ile Trakya dolaylarında tarımı yapılmaktadır.

Fiziksel Özellikleri

Susam bitkisinin bahar-yaz arası en fazla büyüdüğü dönemdir. Verimli topraklarda 1 metre ve daha fazla büyüyebilen bir bitkidir. Susam bitkisi çiçekleri beyaz ve kırmızı ve tonlarında renklere sahiptir. Meyveleri yani tohumları bir kapsül içerinde diziler şeklinde bulunur. Olgunlaşan susamlar hasat edilip bu kapsüller içerisinden çıkarıldığında artık renkleri esmer ve koyu sarı tonlarına döner.

Susamın Kullanım Sahaları

Susam bitkisinden elde edilen ürüne susam adı verilir.

  • Yine susam ve yağında tahin ve tahin helva üretimi gerçekleştirilir. (Susam yağının faydaları için buradan bilgi alabilirsiniz.)
  • Elde edilen bu tohumlar özel ekipmanlarla ezilerek susam yağı ve susam ezmesi üretiminde kullanılır.
  • Susam tohumları yine mutfaklarda özellikle hamur işlerine lezzet katmak için bolca kullanılır.
  • Bunun yanında yiyeceklere tat ve koku vermek amacıyla serpiştirilebilir, çeşni olarak kullanılabilir.
  • Susam yağı bugün kozmetik endüstrisinde besleyici ve onarıcı krem yapımında, ilaçlarda ham madde olarak kullanılmakla beraber susam yağı yemeklik yağ olarak, sofralık amaçlı da kullanılabilme özelliği taşımaktadır.

Susamın Faydaları

  • İçildiğinde bağırsakları yumuşatır.
  • Saç bakım ürünü olarak kullanılabilir. Saçları güçlendirir.
  • Susam yağı şeker hastalığı tedavisinde de kullanılmaktadır.
  • Susam yağı iyi bir cilt yumuşatıcıdır. Cilt bakımında kullanılabilir. Cildi parlak ve güzel gösterir.
  • Özellikle mideyi yumuşatır.
  • Susam iyi bir ağrı kesicidir. Bilinen 7 çeşit ağrı kesici maddeyi içinde barındırır.
  • Laboratuvar deneylerinde kan şekeri seviyesini düşürdüğü gözlenmiştir.
  • Karın ağrısına iyi gelir.
  • Nefes darlığı ve bronşitte faydalı sonuçlar vermiştir.
  • Cinsel gücü arttırır.
  • Sindirim sistemi üzerinde oldukça olumlu etkileri vardır. Kabızlığı giderir.
  • Karaciğer hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
  • Susam ve türevlerinin besleyici özellikleri yüksek ve oldukça sağlıklı bir besin maddesidir.
  • Susam safra taşlarının düşürülmesinde fayda sağlandığı belirtilmiştir.

***Susam ve türevlerinin bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur.

Susam Tohumu Sipariş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir